Har fitness virkelig ødelagt dit liv?

Eller har du ødelagt fitness?
De sociale medier har, sporadisk, de seneste år været prydet af piger der beklager sig over hvordan fitness har ødelagt deres liv. Piger der forsøger at fremstille fitnesssport som noget dårligt, blot fordi de er kommet galt afsted. Men er det i orden at tro man kan blive verdensmester på rekordtid, for bagefter at sætte sig over i hjørnet og beklage sig over at man ikke kunne holde til det? Er det i orden at fordreje virkelighedens fitnesssport, til noget der er så negativt, at man kun kan få spiseforstyrrelser og mental hjernekvaler af det?

Svaret er: NEJ!
Først og fremmest er det som om, at fitnesssport er blevet en modedille. Alle skal dyrke det, og helst på atletniveau fra den spæde start, for ellers når man jo ingen vegne. Og det er i virkeligheden her problemerne opstår.
De atleter der for alvor opnår succes, er de der tager sig tiden til faktisk at dygtiggøre sig, og langsomt tilvende sig en livsstil, der betyder resultater som er permanente, og ikke sporadiske “se-mig-jeg-kan-også” resultater, men rigtige vedvarende resultater.
Fitnesssport er en verdens hårdeste sportsgrene. Hvor mange andre sportsfolk dyrker deres sport 24 timer i døgnet? – Ikke ret mange. Det kræver struktur og selvdisciplin, fravalg og tilvalg, men ikke ulig nogen anden sport. Faktisk er det sådan, at uanset hvilken sport man forsøger at dyrke på topplan, så vil det indebære nogle fravalg for at nå toppen.
Men det er som om, at man skal fravælge at leve, blot for at få resultater…

Hvor mange fodboldspillere kender du måske, der starter med at træne 2 gange dagligt, og spille kamp på et stadion med 10.000 tilskuere hver weekend? Eller hvor mange håndboldspillere starter med at spille i Flensburg Handewitt og klaske lår med resten af landsholdet? Hvor mange tennisspillere kender du, der første gang de spiller, er på centre court til Wimbledon?

ABSOLUT INGEN!!!!
Fitnesssport på konkurrenceplan, bør vel i realiteten sidestilles med det at spille fodbold i den bedste række. Det er altså med andre ord, ikke noget man kommer sovende til. Derfor er det mig også ubegribeligt, hvorfor piger først kaster sig ud i at se hvad de kan opnå hvis de tager alle midler i brug, for bagefter at kaste sort lys over at de fejlede.
Det er helt okay at fejle. Faktisk er det en stor del af det, at være menneske. Dog er det mig en gåde, hvorfor folk starter med at leve og træne på konkurrenceplan? Hvorfor ikke starte stille ud? Træn et par gange om ugen, lad det udvikle sig til 3 og 4. Skær gradvist ned for dine dårlige vaner med smøger, junkfood og alkohol, og skru op for proteiner, komplekse kulhydrater og gode fedtkilder. Lad kroppen udvikle sig af natur, i stedet for at tvinge den i en tilstand hvor den ikke høre hjemme.
Det er forfærdeligt at se hvordan i ødelægger sporten..
Ja, ovenstående sætning kan virke lidt hård. Men faktum er, at det fåtal der kommer rigtig dårligt ud på den anden side, ødelægger sporten for alle andre. I kaster ikke bare dårligt lys over sporten, men jeres fåtal af ulykkelige slutninger betyder, at medierne suger til sig og pisker en unødig stemning op.
Det er okay at komme galt afsted, men havde i håndteret situationen anderledes, var det nok gået jer bedre…

Vil du have succes med din krop?
Så kommer her en lille guide til, hvordan du forhåbentligt kommer helskindet igennem en livsstilsændring, fyldt med gains og sunde vaner.

  • Vær tålmodig: Rom blev ikke bygget på en dag. Har du ingen tålmodighed, så find en anden sport – længere er den ikke!
  • Nyd processen: sug til dig med viden og erfaringer. Processen er fyldt med aha oplevelser, og åbenbaringer af større eller mindre format. Nyd dem, og omfavn dem.
  • Træning før kost: Ja, du læste rigtigt, træning før kost. Få styr på træningen først. Få nogle gode træningsvaner. Lær vægtudstyret og maskinerne at kende, og find en god træningsrutine. Kombiner det på en måde som du synes om, og nyd det. ALLE kan udvikle sig abnormt, blot ved at påbegynde træningen.
  • Hvornår skal du overveje en kostplan? – En kostplan skal overvejes som det næste skridt. Måske endda blot nogle retningslinjer kan give gode resultater, uden en dissideret plan.
  • Når så det ikke giver gode nok resultater, så kan du jo prøve med en mere stringent kostplan.
  • Når så ikke kostplanen giver pote, så kan du tænke på kosttilskud. Måske der er lidt at hente her?
  • Nu kan du så overveje om du skal have en personlig træner.
  • Herefter er det tid til at maksimere dit fysiske potentiale, og i den proces ligger det med konkurrenceplaner, men ikke 1 uge inde i processen. Ting tager tid.

Med andre ord, nyd rejsen. Lad være med at tvinge den ned over hovedet på dig selv, for at fejle, og dernæst besudle den sport, som så mange holder af. Den har i forvejen et meget blakket ry, og det bliver med garanti ikke bedre af, at besudle den, blot fordi du ikke havde styr på dine prioriteringer.

wecandoitGlæd dig over de små forandringer hver dag, så vil det ikke ødelægge dit liv, men tværtimod pryde det. Du kan sagtens træne på konkurrenceplan, men vent til du er klar, så både krop og sjæl kan følge med.
God rejse …
Spred meget gerne budskabet, ved at dele dette lille indlæg. Jeg ved det ikke ligger indenfor mit normale vanesæt at skrive sådan, men jeg synes omvendt det er på tide at nogle siger stop! Så stop op, og spred budskabet om at processen er en nødvendighed for målet, men målet er ikke en nødvendighed for processen… 

For spørgsmål, kig forbi min facebook side: www.facebook.com/by.jschristensen eller www.facebook.com/jacobsphysique