Røvrendt af fitnessindustrien?

Danskerne dyrker fitness- og bodybuildingsport som aldrig før. Det betyder øget salg af medlemsskaber i fitnesscentre, øget salg af kosttilskud og øget salg af sportstøj, udstyr m.fl.. Men bliver du og jeg røvrendt uden at vide det?

Når det kommer til vores kroppe og sundhed, mener jeg det er vigtigt at være opmærksom på at man får det, man betaler for. At der ikke bliver taget overpriser for dårlige produkter.
For kroppen kræver det bedste af det bedste, så den kan holde en livstid, og samtidig udvikle sig under bedst mulige vilkår. Desværre ser jeg alt alt for mange, unge som gamle, der spilder deres penge og bliver snydt og bedraget. Desværre bliver jeg det også selv til en vis grad..

Fitnessmedlemskaber – en ren pengemaskine!
Først og fremmest bør man kigge på medlemskabet til fitnesscenteret. Da jeg i sin tid flyttede fra Vejle til Aarhus. Kom jeg fra en lille jernhule, hvor jeg betalte 450 kr. pr. kvartal for at træne. Det var billigt, udstyret fungerede, og der var alt hvad man kan få brug for, uden undtagelser. Maskinerne blev repareret af ejeren når de gik i stykker, hvis muligt, og ellers kom der en reparatør indenfor ganske få arbejdsdage. Kanon service og gode åbningstider, taget årstallene i betragtning.
D. 1. januar 2011 flyttede jeg så officielt til Aarhus, og uden at kende byen overhovedet, søgte jeg blot det nærmeste og billigste tilbud på daværende tidspunkt. Dette var den lokale Fitness World. Prisen var her 179,- pr. måned, som med lidt hurtig hovedregning betød en øget udgift på lige over 16%. Men var det så et 16% bedre skifte?

Absolut IKKE!
Til nogle formål, og nogle få muskelgrupper, kan det være et lige så godt center som så meget andet. Men langt det meste af min træningstid blev brugt i starten på at tilpasse mig. Ikke blot i forhold til mit givne program, men generelt til udstyret.
Maskinerne var og er stadigvæk af lav kvalitet, alting er af plastic, eller tynde chromerør, hvilket er fint, hvis blot det skal se godt ud, men det er ikke særlig funktionelt. Flere af maskinerne var man henstillet til at træne i med blot én arm, eller ét ben, ganske enkelt fordi belastningen ikke var tilstrækkelig. men det er en mindre detalje.
Alle ved at maskinerne og udstyret i de kommercielle centre er mangelfuldt og utilstrækkeligt, så det vil jeg ikke spilde hele din formiddag med at berette om.
Det jeg undrede mig mest over var servicen. Centret var altid beskidt, dette gælder alt fra regulære rengøringsområder som gulve, toiletter og lign. til selve vægtudstyret. Maskinerne blev aldrig vasket af, de blev aldrig smurt, og gik noget i stykker, ja så stod det gerne og ventede på en magisk reparatør i op til fire-fem uger.
Nu, tre år senere er prisen steget til 249 kr. pr. måned, altså en prisstigning på knap 30% på blot 3 år. Det svarer altså til en del mere end inflationen. Men er det så blevet 30% bedre?
Du kender sikkert selv svaret allerede. NEJ, det er det ikke. Alt det gode Cybex udstyr de havde som supplement til deres håbløse Technogym er blevet smidt ud, og erstattet med endnu mere håbløshed.
Personalemængden er blevet skåret ned, der er fortsat beskidt mange steder, og personalet er nu endnu mere uvidende om korrekt træning end de var dengang. De pisser altså kunderne op og ned af ryggen i en hård fin stråle. Og problemerne er de samme i alle kommercielle centre som jeg har været i, med meget få undtagelser, som jeg ikke vil liste her.
Du spilder altså dine penge på dårlige centre. Og her mener jeg ikke prisen, men prisen du betaler skal afspejle det du får, i min optik. Du betaler heller ikke prisen for en BMW, og tager i mod en Hyundai med åbne arme, vel?
Havde jeg selv mulighed for det, og økonomisk råderum til at køre til den nærmeste jernhule, så gjorde jeg det med glæde, men det har jeg ikke, ikke hver dag i hvert fald. Det at jeg en gang eller to i ugen, er jeg så priviligeret at kunne træne andetsteds sætter jeg stor pris på, men ellers må jeg være henstillet til dårlige forhold – og det finder jeg mig så i, for nu!

Har DU derimod muligheden for lækre små private centre, med godt udstyr og gode omgivelser, så benyt dig for guds skyld af dem. Eneste gode anbefaling jeg kan komme med i denne her forbindelse. Tænk over at du får mest muligt for pengene i dette henseende, det betaler sig i det lange løb.

Men er dét så, det eneste sted du bliver snydt? 
Absolut ikke, tvært i mod faktisk. I takt med et voksende medlemstal i centrene, er salget af kosttilskud eksploderet til fuldstændig vanvittige proportioner. Og det er så lige netop her fælden klapper hos alle brugerne. For de der ikke ved bedre, køber bare uden at undersøge markedet.
forex-scam-300x266Lad os tage et godt eksempel; kreatin monohydrat. Et af de mest veldokumenterede kosttilskud til muskelforøgelse. Et produkt der så absolut aller højest skal koste 100-120 kr. pr. kg, men som til stadighed bliver solgt til naive forbrugere til mellem 170 og helt op til omkring 250kr. typisk for pakninger der kun indeholder 3-400g. Er folk blevet bindegale?
Tror i at den smarte etikette er magisk? Eller at den selvlysende plasticske nede i bøtten er dét der gør forskellen?
Når det kommer til denne her slags produkter er folk ganske enkelt for naive og uvidende. De kigger ikke på ingredienslisterne, og sammenligner produkter. Det værste er måske nok dem der køber deres produkter ude i centrene, for det er virkelig stedet hvor man bliver snydt ud over alle grænser.
Et andet suverænt eksempel på komplet idioti er folks indkøbsvaner omkring BCAA. Sidder du derude og ikke ved hvad BCAA er, så er det nok fordi du ikke er nået dertil hvor det er relevant, men en hurtig google søgning, vil give dig en forklaring som jeg ikke vil kede dig med her.
Mit suveræne favoritprodukt er her BSN’s AminoX. Ikke pga. den flammende røde bøtte, eller den syntetiske duft, men ganske simpelthen fordi, det er det mest velsmagende jeg har haft i min shaker til dato – hver mand sin smag.
AminoX bliver herhjemme solgt til fuldstændig vanvittige priser, 30 serveringer koster et sted mellem 179 og helt op til 358 kr. Og hvor er det så fælden klapper her?
Forbrugerne tænker ikke over, at man kan handle udenlands. F.eks. køber jeg 70 serveringer for mellem 220 og 230 kr. afhængig af vekselkursen. Det er altså 130% mere indhold, for stort set samme pris!
De danske udbydere snyder ganske enkelt forbrugeren, simpelthen fordi du og jeg ikke gider, at undersøge det europæiske marked. Tænk over det næste gang du handler kosttilskud!
Eksemplerne er slående mange. F.eks. tilbyder den største udbyder af kosttilskud i Danmark multivitaminer. Her får du 60 tabletter for 59 kr., det lyder jo umiddelbart ikke af meget, jeg mener bare, 59 kr. ? Det har alle da råd til, men indholdsmæssigt er de ikke bedre end dem du kan købe i Føtex og Bilka, i deres eget discount mærke. Forskellen er bare, at her får du 200 stk. for 24,95. Se det er sgu noget af en forskel. Det skal så lige siges at de ikke indeholder magnesium som det eneste, men til gengæld har langt højere indhold af vitamin A, C og E.
Eksemplerne er de samme, med de fleste andre produkter. Et godt eksempel på tøj kan være, de i 2012 ganske populære skrigende gule Animal t-shirts. Herhjemme var prisen mellem 249 og 349. Jeg købte dem hjem for omkring 80kr. stykket, fra ny af. Jeg gider ikke engang regne på hvor latterligt stor en besparelse det var, for det er vidst åbenlyst for enhver der læser dette her, at man som dansker bliver snydt hvis ikke man ser sig for!
Det sidste eksempel jeg vil bruge tid og energi på er de populære Otomix bodybuilding støvler. Fantastiske støvler at træne i, hvis man vil have god kontakt med underlaget. Herhjemme koster de typisk 1.000 kr. pr. par, og kan som oftest kun fås i den dødsyge sorte variant. Ved at bruge fem minutter på internettet kan du erhverve dig et par for 800 kr. tilmed i den farve du vil have! Det er altså en besparelse på 20%, som du fortjener hvis du gider bruge de fem minutter det tager at finde varen, lægge den i kurven og betale.

Hvad er min pointe så overhovedet med at dele ud af alle mine indkøbstips?
Egentlig var det slet ikke tænkt sådan. Jeg er af den opfattelse, at kan man ikke tænke selv, så fortjener man ikke at spare pengene. Men igen, så er der bare folk der ikke ved bedre, der ikke ved hvor de skal lede, eller har svært ved at håndtere det. Så netop derfor skriver jeg sådan et indlæg som dette her.
For folk bør for guds skyld tænke sig om. Det er din krop, og din egen pengepung det går ud over, når du laver dårlige investeringer. Så brug den ekstra tid det tager, at finde et ordentligt center, at købe de rigtige kosttilskud og det rigtige udstyr. Der er ingen grund til at betale overpris for produkter der er mindre værd – det gælder over hele linjen!
Så sidder du efter at have læst dette indlæg, og føler dig røvrendt?
Så er der masser at gøre ved det. Tænk dig om, og undersøg markedet før du bare køber ind i denne her industri. Tænk dig om når du vælger center, når du køber kosttilskud, sportstøj, træningsudstyr – uanset hvad det er, så tænk dig om, det er du bedre tjent med.

Har du spørgsmål, kommentarer, ris eller ros, så kan de afgives på den tilknyttede facebookside: www.facebook.com/by.JSChristensen