Tænk før du skriver – TAK !

Fokus på kropsideal og sundhed har aldrig været større end det er i dag. Lysten til at ville dele sine fremskridt med resten af verden vokser i takt med dette, men for de fleste bliver glæden over resultater taget fra dem, inden de realiserer deres drømme. Så tænk før du skriver – TAK !

Hvor er det så helt præcist jeg vil hen af med det?
Jo det skal jeg førsøge at beskrive her. Selvtillid har i høj grad noget at gøre med hvordan man ser ud. Særligt fra halsen og nedefter. Vi får som mennesker hele tiden billeder i hovedet fra mode, film, blade osv.
Billeder af mennesker, med en nærmest umenneskelig skønhed, styrke og udstråling. Disse billeder sælger drømme. Drømme om hvordan man kunne se ud, fremfor hvordan man faktisk ser ud.

Hvordan indfrier vi så disse drømme?
En stor del af indfrielsen finder sted, når man som menneske indser at man vil gøre en indsats for at indfri sit kropsideal. Drømmen starter for de fleste nede i fitnesscenteret.
Og hvad enten man ønsker strammere maveskind, bredere skuldre, fastere balder, eller måske noget mere ekstremt, så starter drømmen her. Med sund kost og motion.
For nogle mennesker bliver det en besættelse; jagten på kropsidealet. Man opøver måske en konkurrencedygtig fysik i fitnessindustrien, eller noget der ligner. For at blive klogere på dette, deler man måske et billede på de sociale medier. Måske deler man mange, måske deler man få, men fælles er, at man søger accept. Man søger at opnå ros og anderkendelse for det resultat man har opnået. Ord der i aller højeste grad, er med til at holde motivationen oppe, i en livsstil som til tider er hård – nogle vil måske sige for hård.

Når ord knuser drømme

De sociale medier har haft en enorm indflydelse på fitnessindustrien. Det er nemlig blevet muliggjort for folk, at følge med i resultater hos ligesindede. Eller måske blot søge motivation hos de, der har opnået et resultat som man selv ønsker.
Men de sociale medier er desværre blevet en legeplads for ondsindede mænd og kvinder, som udelukkende har dårlige ting at sige, om vildt fremmede mennesker. Måske er det et resultat af kedsomhed, måske er det misundelse, måske noget helt tredje – men fælles for alle negative, nedladende og sårende kommentarer man kan få med på vejen er; at ordene knuser drømmen.
Tjekker man efter i kommentarsporene på de sociale medier vil man indse to ting:

1. Det er OFTEST kommentarerne kommer fra personer der så absolut er langt fra det samme resultat.
2. Det går ud over både mænd og kvinder, men de fleste vil nok give mig ret i, at det som oftest er piger og kvinder der må tage de tørre verbale tæsk.

Derfor har jeg valgt at dedikere dette indlæg til alle de piger og kvinder, som kæmper en brav kamp, for at blive en del af denne mandsdominerede sport.

Beretninger fra en fitnessdarling 

Man skal ikke kigge længe på Sofie Møller Pedersens facebook profil, før man er forvisset om, at Sofie Møller Pedersen 1her er der en pige, der i den grad udstråler selvsikkerhed, som var hun Hilary Swank i “Million Dollar Baby”.
Med hendes flammende røde hår, en krop der er trimmet fra top til tå, og en attitude der brænder sig ind på nethinden, er man ikke i tvivl om, at her er der en pige der mener det. En der ikke er bange for at vise sine resultater til omverdenen, og som alligevel, til trods for et look der kunne give de fleste teenagedrenge en våd drøm eller tre, stadigvæk må tage i mod verbale tæsk.
Med kommentarer om asymmetri, at være overmuskuløs, til beskyldninger om spiseforstyrrelser, og at være decideret ulækker, er beretningerne mange.
Folk har simpelthen ingen respekt for mennesket bag billederne. På internettet er det som om man kan tillade sig hvad man vil, som var man ophøjet over andre mennesker.
Men var det så bare afholdt til de sociale medier, så kunne man måske abstrahere fra det, men nej…
Selv ude i det virkelig liv tillader folk sig lidt af hvert. Når man bliver stoppet af fremmede mænd, for at få at vide, at man er for maskulin, at man ikke er det mænd vil have, og at man bør stoppe med at træne – Så er det først, at drømme bliver knust, og glansbilledet får en ridse i lakken.

Mangel på respekt

Sofie Møller Pedersen 2Grænsen for hvad man kan tillade sig at sige og gøre har åbenbart rykket sig. Folk tænker ikke længere over hvilke ar det giver på sjælen, at modtage sådanne kommentarer. Og nu er Sofie jo blot én blandt mange. Hun har blot stillet op i bikini fitness, og nærmer sig en fysik som til bodyfitness, men alligevel oplever hun denne mangel på respekt, på tæt hold. Så man kan jo kun forestille sig hvad man må ligge øre til, hvis man er bare en kende større.
Men siden hvornår er denne mangel på respekt blevet acceptabel i vores samfund?
Hvis man nu vender den om engang, og antog at alle veltrænede personer i dette land, gjorde tilsvarende mod, skal vi sige, knap så heldigt udseende personer. Skal vi begynde at gå efter de overvægtige, de undervægtige, de vansirrede eller blot de uheldige?

Hvis vi gjorde det, ville der da lyde et ramaskrig over hele landet. Det ville da med garanti blive omtalt i medierne, hvor ondskabsfulde alle de veltrænede var blevet. Men når det foregår omvendt, så er der ingen der råber op. Ingen der siger fra, og ingen der har respekt for andre menneskers følelser.
Folk glemmer at der er rigtige følelser, og et rigtigt menneske bag den top trænede facade. Så tænk dig om før du kommenterer hensynsløst på andre menneskers udseende, for de nedværdigende kommentarer skader, langt mere end de gavner.

Tak til Sofie Møller Pedersen, for udlån af billeder, samt lån af beretninger som følge af en privat samtale forud for indlægget.