Fiasko eller succes?

Er du træt af at dine kropslige bestræbelser aldrig rigtig lykkes? At de sunde kostvaner, kalorietælleriet og træningen aldrig bærer frugt? Så vend din udvikling fra fiasko, til succes!
Hvis der er noget jeg har lært, gennem år og atter år af at arbejde med sportsfolk og motionister i alle aldre, så er det, at der er nogle overordnede fejl der går igen. Når folk forsøger at vende deres livsstil til det bedre. Nogle vil gå i større ekstremer end andre, men faktum er det, at det uanset alder eller niveau, oftest er de samme problematikker jeg møder. Derfor har jeg valgt at dele lidt ud af erfaringsbanken, i håb om at nogle måske bliver klogere på, hvorfor det aldrig lykkes.
Det hele startede for mig, for små 12 år siden. Jeg tog mit første trænerjob for et håndboldhold. Niveauet udviklede sig, så skiftede interessen til fitnesssport, så begyndte jeg at vejlede klienter i det skjulte, det blev til flere håndbold hold, børn som voksne, så motionister, og den dag i dag driver jeg mit eget sportshold, af fitness- og bodybuilding atleter. Derudover vejleder jeg sportsfolk fra mere eksplosive sportsgrene som fodbold, alt fra amatører til professionelle. Der er sågar klienter fra udholdenhedssport som tri-athlon, og meget andet. Erfaringen spænder vidt. Nogle kommer til mig for coaching og sparring, andre for min noget anderledes tilgang til kost og ernæring, og så er der de, der benytter mig som fysisk træner.
Arbejdet med så mange forskellige typer af individer giver en vis indsigt i hvor filmen knækker, og ikke mindst hvorfor. Grundlæggende er der nogle ting som folk fejlagtigt tilgår temmelig uhensigtsmæssigt, og dem vil jeg forsøge at komme ind på her, i håb om at du som læser, kan tage noget værdifuldt med herfra.

Viljen til at ville.. 

Viljen til at ville overgår langt evnen til at kunne. Det lyder måske i virkeligheden ret banalt, men det er bare sådan, at vi alle sammen kan komme i form. Vi kan alle sammen lære at løbe hurtigere, løfte tungere, spise sundere osv. Faktum er, at det der er i virkeligheden adskiller eliten fra middelmådigheden, er ikke nødvendigvis deres evne til faktisk at gøre det nødvendige, men viljen til at ville det.
Vi sætter som mennesker ufatteligt mange mentale barrierer op for os selv, og det er i virkeligheden, dem, vi skal kæmpe for at nedbryde. Det er netop dette der skaber udviklingsrummet. Og udviklingsrummet er det, der adskiller eliten fra middelmådigheden.
Udviklingsrummet opstår så snart vi kommer uden for vores comfortzone. Noget af det jeg går mest op i når jeg træner med folk, atleter som motionister, er at skubbe dem uden for deres comfortzone. At vise dem, at de sagtens kan arbejde effektivt i ekstremerne, og ikke mindst vise dem, at selvom det er utrygt og ukendt, så er det ikke nødvendigvis farligt.
Det udmønter sig altid i succesoplevelser. Både for dem som klienter, men i sær for mig som træner. For jeg er i stand til at give folk noget andet end blot fysiske bestræbelser, nemlig sejre.

Sejre, skabes af mål!

Det lyder nok ret banalt for de fleste, det der med at sætte mål. Men faktum er det, at så snart man som individ har sat sig et mål, så har man skabt udviklingsrummet. Og for at nå sit mål, så skal man arbejde sig igennem udviklingsrummet, for først da at opleve en sejr.
Udviklingsrummet kan kræve mange ting. Det kan kræve viden som man ikke har. Det kan kræve udviklingen af nye evner. Eller det kan kræve vilje, som man endnu ikke har opbygget. Vores resultater er i sær et produkt af vores viljestyrke, snarere end vores fysiske styrke.
Målsætning er ikke nødvendigvis at man skal stå på en scene til et bodybuilding show. For nogle er det måske at tabe 40 kg. For nogle er det måske at kunne løfte 100kg i bænkpres. For andre er det måske at kunne løbe hurtigere.
Målet kan være mangt og meget, men faktum er det, at intet mål er bedre end et andet. De mål vi sætter os, er i høj grad en del af den selvrealiseringsproces som vi skal gennemgå som mennesker, men fordelen ved at sætte et mål, er vejen dertil, udviklingsrummet.

Udviklingsrummet, en labyrint. 

Udviklingsrummet er en labyrint. Fyldt med forhindringer, der skal overvindes og besejres. Disse forhindringer er det jeg blandt mine klienter kalder for delmål. Jeg sætter ALTID delmål, når jeg arbejder med folk.
For nogle er det mål om at tabe sig X-antal kg inden næste samtale. For andre er det mål om tab af X-antal centimeter inden næste samtale. Det kan være mål om at øge sin maksimale ydeevne med X-antal % inden næste samtale.
I virkeligheden er udviklingsrummet mange ting. Det er en plads til læring, nederlag, sejre, forhindringer, kampe, succes og fiasko.
I virkeligheden handler det om at vende fiasko til succes, hver gang det opstår. Og for at få succes, så skal man i virkeligheden opleve fiasko.

Hvordan gør man så det?

Der hvor filmen knækker for mange er, at de gør som alle andre, og det vil jeg gerne gøre op med. Det dummeste man kan gøre er faktisk at gøre som andre. Faktum er snarere det, at 90-98% af de der træner, gør det så uhensigtsmæssigt at begynderen kun kan blive dårligere stillet af at kigge på dem. I virkeligheden handler det om at kigge indad.
Det handler om at sætte sig ind i tingene fra starten af. Finde ud af hvordan man basalt set træner. Hvordan arbejder muskler mest effektivt. Hvordan løber jeg hurtigere. Hvordan spiser jeg sundere osv.
Det handler ikke om febrilsk at kigge sig omkring og se hvad andre gør. Rigtig mange træner med ringe teknik, og spiser så uhensigtsmæssigt, at en kopiering af deres tilgang blot forringer ens egen tilværelse. Her opstår fiaskoen.
Dette er kernen af, hvorfor mange ikke oplever de resultater de slås for. Dette er årsagen til fiasko.

Fra fiasko til succes!

For at få succes med sin krop, er der nogle grundlæggende træk man bør starte med, for at maksimere sine resultater.

 1. Få styr på træningen – Træningen skaber resultaterne. Den skaber spillerummet for resultater, og forstår man at optimere sin træning, så har man det bedste udgangspunkt for at forandre sin krop. Det kan være alt fra konditionstræning til styrketræning. Fodboldtræning til håndboldtræning, osv. Hvilken type træning det er, er ikke så afgørende, men få styr på principperne omkring den.
 2. Teknik – træner du styrketræning, så få styr på hvordan musklerne arbejder mest effektivt. Lad være med at kigge på det første og bedste brød i fitnesscenteret, det er sjældent et godt udgangspunkt. Kig derimod på ting som musklernes “range of motion”, kig på optimale bevægemønstre, kig på belastning under tid, prioriter teknik over belastning. Så er du langt bedre hjulpet.
 3. Kosten – træningen skaber grundlaget for resultaterne, men kosten eksekvere dem. Kosten er afgørende hvis man skal restituere optimalt, i forhold til at blive bedre til næste træningspas. Derfor – sæt dig ind i hvordan man spiser optimalt. Lad være med at kigge på et eller andet tilfældigt internetfora, men sæt dig ind i hvad kroppen basalt set kræver for at fungere, i form af mikro- og makronutrienter.
  Dernæst finder du ud af hvor du finder disse nutrienter, og så kigger du på hvad der kan optimeres på.
 4. Drop kosttilskudene – Kosttilskud er noget fanden har skabt. I sær fordi folk tror det er mirakelmidler. Det er det ikke. Kosttilskud er noget man kan bruge, såfremt ens kost ikke leverer de næringsstoffer som vi som mennesker har brug for. De er skabt til at få elite sportsudøvere til at præstere et par % bedre, ikke til at hr. og fru Danmark, skal misbruge dem til den helt store guldmedalje. Gør dig selv den tjeneste at du stopper alt forbrug af kosttilskud. Får helt styr på din kost, og dernæst finder ud af om du mangler noget. Hvis ja, så supplér med det.
 5. Søg kyndig vejledning, når du er i vildrede. For langt de fleste er det der med makro- og mikro nutrienter noget der er ret så uforståeligt. Forstår du ikke at sammensætte det korrekt, så få den hjælp du behøver. For de fleste er det penge der er givet godt ud, sammenlignet med at spilde et par år eller fem, på træning der aldrig giver pote.
 6. Drop slankekurene – slankekure, trend-diæter etc. DROP DEM! – de er årsagen til fiasko. Der er aldrig nogle mennesker der har nået deres livs form ved at leve af nupo pulver i 6 måneder. Ved at leve af suppe i 3 måneder. Ved at leve af smør og steaks, eller ved at sulte sig selv i dagevis for til sidst at fejre det med et ædegilde.
  Derimod er konsistent hårdt arbejde, noget der er værd at føle på, og noget der giver pote, både på kort, men også på lang sigt.
 7. Til syvende og sidst, et opsamlende og endegyldigt råd – GØR DET ORDENTLIGT FRA STARTEN AF! Drop de hurtige løsninger, og find ud af hvad der er vigtigst, at du når dine mål, eller at du fejler? Hvis det er at du når dine mål, så tag dig den tid det tager, og vær realistisk med indfrielsen. Det kommer du længst med.

tumblr_n0qclfZ9im1qk4bjto1_1280
Til dig der læste med, og som måske er i vildrede, eller har været det igennem længere tid. Jeg håber i sær du, fik noget ud af det. Man kan opnå så ufattelig meget, hvis man bare vil det nok. Så sæt dig ned. Skemalæg din tilgang. Og find ud af hvor fejlene er opstået. Først da, finder du kilden til de evige resultater, og dermed vejen mod målet. 
Husk på, hvorfor du begyndte ..
 
 
 
 
 
 
Har du spørgsmål til indlægget? Brug for råd og vejledning? Eller kommentarer til det? Så efterlad dem i tråden på facebook, eller efterlad en besked på min atlet-side